Husfarger

Husfarger

Gode fargevalg er like viktig for husfarger som valg av interiørfarger. Få hjelp, tips og inspirasjon til fargevalg av ditt hus eller hytte hos oss i Fargerike.

Vi i Fargerike heier på gode fargevalg og kreativitet, men anbefaler alltid å kaste et blikk rundt seg. Resultatet blir ofte best med en viss tilhørighet. Ett hus som skiller seg litt ut, er likevel fint – bare gjør det med respekt for omgivelsene. Da blir alle fornøyde, også naboen som ser ditt hus oftest.

Syns du det er vanskelig å vite hvilke fasadefarger du skal velge til ditt hus? Få hjelp av vår konsulent på video. Bestill time her. 

Slik velger du riktig husfarge

Fargen du velger har mye å si for hvordan huset oppfattes. Lyse farger vil få huset til å virke større og kaldere, mens mørke farger vil få det til å virke mindre men samtidig varmere. Her er noen viktige punkter du må tenke over før du velger husfarge:

Din husfarge bør harmonere med nabohusene. Kaste et blikk rundt deg, resultatet blir ofte best med en viss tilhørighet. Fargen bør også harmonere med omgivelser og terreng.

Fasadefargene må passe til husets arkitektur og stil. Husk også at fargene skal leve lenge.

Ønsker du en eller flere farger sammen? Tenk over fargene på vindu, staffasje og andre detaljer på huset.

Årstider og lyset utendørs påvirker fargen på en ny måte. Snø og vinter vil fremstille fargen mer kulørsterk, mens på en overskyet dag framstår fargen dusere og mer gråaktig.

Velge farge på fasade

Gule husfarger

De vakre gule fargene har lenge hatt en stor plass i den nordisk og norske fargetradisjonen. De herlige gule nyansene, sammen med en myk hvit farge på detaljene, skaper en vakker harmoni.

Når man skal velge en gulfarge til hus og hytte, er det fort gjort å velge en for sterk gul. For å unngå at den får et grønnaktig skjær bør du velge en gulfarge med varme toner. Gult er vakkert i det grønne, og ikke minst om høsten når naturen henter alle farger i det gule spekteret.

Dette huset er malt i fargen Staverngul FR6155.

Stavangergul

Friskere gultoner

Fargene blir både lysere og sterkere på fasaden enn hva du ser på en liten fargeprøve. En brunaktig prøve kan oppleves gul og en blekgul kan bli knallgul når den kommer opp på husveggen, velg gjerne blant de mer dempede gultonene. 

Se også på fargene til taket og resten av omgivelsene når gultoner velges. Hvit farge på vindu og dør kan bli for sterk kontrast. Gulaktig lysgrå vil oppleves hvit mot gul fasade, men inntrykket blir mykere. 

Her malt i Hankø FR5220.

HANKØ

Gule husfarger med lang tradisjon

De gule husfargene har lange tradisjoner i Norge, både sterke gule toner og lyse, dempede varianter på både hus og hytter. Gule fasadefarger står godt mot grønn natur og landlige omgivelser. 

Gult kan også se grønnaktig ut. Dette motvirkes ved å velge en farge med litt rødhet. Når den gule nyansen kommer opp på fasaden vil det røde tones ned, slik at fargen oppleves gul uten antydning av verken grønt eller rødt.

Sjarmerende trehus malt i dempet Strågul FR5012 og Egghvit FR2010 på staffasje. 

Strågul

Dus grønn fasade

En grønn husfarge forandrer seg mye fra fargeprøve til den er malt på en stor husvegg. Ofte oppleves grønnfargen mer blå. Det skjer en forskyvning fra gult mot blått på alle grønne hus, og aller mest på de lyse og svakt kulørte grønnfargene. En grågrønn fasade kan oppleves nesten blågrå når huset er ferdig malt.

Fargen vil også oppleves ulikt avhengig av årstiden og lyset. Om vinteren med snø på bakken vil for eksempel fargen framstå mer kulørsterk enn den faktisk er, mens på en overskyet dag framstår fargen dusere og mer gråaktig. 

Her malt med Grønn Umbra FR6115 og Grønn Empire FR6110

Grønn fasadefarge

Grålig grønn

Stadig flere finner frem grønnfargene som utendørsfarge igjen. Velg gjerne grønne nyanser som er dempet og dus som fremstår mer grålig. Disse nyansene av grønn vil oppleves som rolig og behagelig, og er like fin i bymiljø som i et boligfelt. Både hvite og grå farger vil stå godt inntil.

Her malt i Nøytralgrå FR5025.

Grønn husfarge

Mørk eller lys husfarge?

Tradisjonelt er det vanligere med mørke hus i innlandet, og hvite hus ved sjøen. Det kjølige kystlyset passer perfekt til lyse fasader og den mer fargesterke naturen i innlandet harmonerer godt med glødende, brunbeisede husvegger. Laftede hus med torvtak og stabbur er gode eksempler på tradisjonelle, mørke bygninger, mens Sørlandsbyene våre preges av hvitmalte småhus.

Samtidig er ingen regel uten unntak; mørkere gråfarger vokser stadig i popularitet for nybygg langs havet, disse tonene sklir fantastisk inn mellom svabergene.

Her malt i Heksetimen FR1134 og Antikk Hvit FR6100.

Grå husfasade

Fremheve husets detaljer

Lyse fargetoner får gjerne hus til å se større ut. Kontrastene mellom lys og skygge fremheves og en lys fasade er et godt valg når man ønsker å fremheve husets detaljer. Det er ikke tilfeldig at mange av landets sveitservillaer er hvitmalte.

Mørke nyanser fremhever husets arkitektur og store linjer. Kombiner gjerne mørke farger med hvite detaljer for et renere og mer definert uttrykk.

Her malt i Havn FR5016 og Antikk Hvit FR6100.

Mørk hus

Hvite nyanser

Mange har fått med seg at hvitt er ikke bare hvitt. Når du har bestemt deg for å male huset hvitt er det viktig å ta stilling til hvilken hvittone du skal velge. De mange hvite nyansene gir ulik fargeopplevelse, og vil utgjøre en stor forskjell når den kommer opp på et helt hus.

En gulaktig hvittone oppleves som lun og varm. I skarpt dagslys kan helt hvite toner virke kalde, og det kan derfor være lurt å gi hvitfargen et lite brekk i en varmere nyanse, som vi finner i fargene Kitt FR5018 og Lys Antikk FR2055. Da vil du få et lunere sluttresultat. 

Her malt i Kollen FR5191.

Hvite fasadefarger

Fremheve husets detaljer

En lys fasade er et godt valg når man ønsker å fremheve husets detaljer, samtidig som lyse fargetoner får gjerne hus til å se større ut. 

Sjekk alltid fargekodene på fabrikkmalte detaljer som vindu på ditt hus. Er disse hvite, kan de oppleves gule hvis du velger å male husfasaden i nøytral hvit. Velg en hvit nyanse som heller mot beige eller grå for å få et harmonisk resultat.

Her malt i September FR5190.

September

Røde husfarger

Du kan velge å la huset nesten smelte inn i omgivelsene, eller bruke en fargetone som skaper en kontrast. Rød husfarge bryter opp, samtidig som den føles naturlig. Den nordiske tradisjonen med røde trehus er et typisk eksempel på hvor det er valgt en farge som er i kontrast med omgivelsene, men fremdeles gir et vakkert sluttresultat.

Her malt i Melburød FR1617 og Lys Antikk FR2055.

Melburød FR1617

Rødt og hvitt i harmoni

Velger du en mørk rødfarge, anbefaler vi å bruke hvite detaljer for å gi huset et friskt og imøtekommende preg. Dette huset er malt i fargen Melburød FR6170 som vi har kombinert med Lys Antikk FR2055.

Akkurat som med andre farger oppfatter vi rødt mer kulørt og intensiv når den kommer opp på husveggen enn hva du ser på den lille prøven på fargekartet. Fargen kan også dra seg mot lilla, derfor anbefales det å velge en rødtone med gult i. Når farge kommer på veggen, mister den gulskjæret og blir mer rødaktig.

Rød og hvit 2

Tradisjonell rødfarge

En rødfarget fasade passer fint inn blant vegetasjonen. De fleste hustyper kler en tradisjonell rødfarge. Noen ganger kan også det beste være å la være å bruke en kontrast på staffasjefarger, og heller la husets form og proporsjoner få all oppmerksomhet. Kanskje en kombinasjon av matt og blank i samme farge vil kle huset best?

Her er hele husfasaden malt i Melburød FR6170.

Rød

Glans og farge

Uten staffasjefarger er det husets form og proporsjoner som får oppmerksomheten. Velg kvalitetsmaling med fargepigmenter som holder på glans og farge, da falmer den røde husfargen minimalt.

Vi anbefaler Baron Brilliant, en lettstrøket eksteriørmaling som gir et ekstremt slitesterkt resultat og maksimal glans- og fargestabilitet. Spesielt utviklet for nordisk klima med en ny unik hybridkombinasjon av polyuretanalkyd og akryl.

Jevnlig vask av huset vil også friske opp fargen.

Rød

Blå fasadefarger

Blå hus oppleves som ekstra synlige. Vi har ingen tradisjon for sterk blåfarge på utemaling i Norge, derfor vekker de gjerne ekstra oppmerksomhet. Blåfarger blir som regel enda blåere når de brukes på store flater utendørs, derfor er det viktig å tenke på omgivelsene når man skal male med blå nyanser. I naturen er det ikke vanlig med blått, og vi oppfatter ikke himmel og vann som blå, fordi det er spill av ulike nyanser og masse bevegelse som tar oppmerksomheten. 

Blå

Riktig blå nyanse til utendørs bruk

Velg gjerne en farge som bare er en anelse blåaktig. En blågrå farge blir tydelig blå på husveggen, velg derfor dempede blågrå toner til utendørs husfarger.

Tips! Fargen vil se lysere ut på veggen. Velg en tone litt mørkere enn den du egentlig ønsker. En dempet blågrå nyanse oppleves lyseblå på husveggen. En mørk gråblå vil se mer blåaktig ut, og en sortaktig blå blir tydelig blå på veggen.

Her malt med Midnattsblå FR5085 og Vind FR5014

Blå husfarger

Dempet blågrå

Bruk gjerne flere farger på et hus, for eksempel kan tre farger skape en god harmoni. Du kan bruke farge for å fremheve og skjule detaljer, for eksempel vil sorte detaljer ramme huset inn, mens hvite detaljer gir en klassisk tilnærming.

Blåfarger blir som regel enda blåere når de brukes på store flater utendørs, samtidig som lyset og årstidene påvirker fargenyansen. Sollyset har ultrafiolett stråler i seg, og spesielt vinterlyset har mye blått i seg. Det kan være smart å prøve fargen på en plankebit før du setter i gang med malingsjobben. Sett den opp langs husveggen og se hvordan den oppfører seg i ulikt lys.

Se hvordan du steg for steg maler huset utvendig.

Her malt i Midnattsblå FR5085 og Kollen FR5191.

Blå

Fargerikes utendørsfavoritter

La deg inspirere av vårt fargekart med utendørsfavoritter. Her finner du alle varianter fra den tradisjonelle gulfargen til vakre rødfarger og spreke rosafarger på husene. Se alle våre eksteriørfarger her.

fargevifte